четвер, 30 жовтня 2008 18:27

У Середнянських підвалах витримують марочні вина

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  У підвалах урочища Середнє Ужгородського району на Закарпатті зберігають дубові діжки ємністю від ста до 5 тисяч літрів. Винороб Світлана Свищо розказує, що температура в підземеллі +13 градусів
У підвалах урочища Середнє Ужгородського району на Закарпатті зберігають дубові діжки ємністю від ста до 5 тисяч літрів. Винороб Світлана Свищо розказує, що температура в підземеллі +13 градусів

У селищі Середнє Ужгородського району Закарпатської області розташовані підвали ХVІ ст., у яких зберігаються вина. Підземелля тягнуться на 1,5 км. Вони слугували за схованку від набігів ворогів. Вина тут почали витримувати й зберігати на початку ХХ ст.

Селище Середнє розташоване за 19 км від Ужгорода по трасі Київ–Чоп. З обласного автовокзалу сюди кожні 15 хв. курсують маршрутні таксі й автобуси. Найзручніше їхати рейсами Ужгород–Анталовці й Ужгород–Кибляри, які проїжджають Середнє. Перший рейс — о 8.10, останній — о 19.30.

Екскурсії та дегустації вин проводять щодня. У будні з 8.00 до 17.00. Похід підземеллям працівники влаштовують також у післяробочий час і вихідні. Краще заздалегідь домовитися  за телефонами: 8 (0312) 72 11 74 та 72 15 52. Екскурсія з дегустацією вина коштує 30 грн у будень, 34 грн — у вихідний день. Без дегустації обійдеться відповідно у 12 та 16 грн.

Підземелля занесені ЮНЕСКО до десятки найкращих винних підвалів Європи. Поряд — агропромислова фірма "Леанка", яка стала власником підземель після 1946 року.

Біля воріт зустрічає майстер-винороб Світлана Свищо, 55 років. Спускаємося вниз. По обидва боки щільно стоять дубові діжки. Їхня ємність від 100 до 5000 л. У всіх витримують марочні вина.

Жінка називає себе хазяйкою підземель

— Підвали видовбані в туфі — породі вулканічного походження, — розповідає Світлана Юріївна. Жартома називає себе хазяйкою підземель. — Вони мають на своїх стінках мікроскопічні капіляри, через які просочується повітря. Тому тут завжди однакова температура +13 градусів. Коли підвали видовбали, вони сягали 4-5 кілометрів. Але згодом деякі тунелі засипала порода. Ось тут, за стінкою, є один заблокований підвал, біля нього — ще два.

Середнянські підвали копали при Іштванові Добо — трансильванському воєводі.

— Іштван є національним героєм Угорщини. Народився 1500 року. Він очолив оборону фортеці угорського міста Егер. 1552-го армія Добо з 1935 воїнів вистояла проти 120-тисячного війська Османської імперії. Після цієї перемоги імператор Австро-Угорщини Фердинанд за відважність відпустив у власність Добо 32 тисячі полонених турків і середнянські землі.

Турки відреставрували Середнянську фортецю. За наказом Іштвана почали довбати кирками підземні схованки. Товщина шару над підземеллям — від 2 до 10 м. Місцеві переказують, що копали підземелля доти, доки не помер останній полонений турок.

— Завершилося будівництво й укріплення підвалів 1557 року, — продовжує Свищо. — Над підземеллями звели фортецю з колодязями. Тут ховалися люди при графському дворі від нападів ворогів. Якщо загарбники діставалися підземелля, людей виводили через таємні виходи на поверхню. Зверху відкривали клапани, і вода колодязів затоплювала підвали з ворогами.

Тривалий час підземелля називали турецькими.

— Потім у підвалів з"явилися господарі — місцеві жителі — Кріцканя, Дикунка, Шагійка, Керечанинка, Потайка. Після 1946 року підземелля перейшли в державну власність. Тепер витримуємо тут марочні вина.

Селяни розповідають, що підвали були з"єднані потаємними ходами із замком на околиці Середнього. Його побудували у ХІІІ ст. на місці сучасного селища. Належав найсильнішому в Західній Європі католицькому Ордену тамплієрів. Під час визвольної війни угорського народу 1703–1711 років замок постраждав. Від нього залишилися лише зруйновані кам"яні мури.

Зараз ви читаєте новину «У Середнянських підвалах витримують марочні вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути